Sirup Bázový Kitl 500ml
- 48055
- K0023
- 8595251000401
- 15.800€ / l
- Kitl
- Cukor Sirupy a sladidlá
-
Tovar skladom odosielame do 48 hodín
-
Doprava zadarmo pri nákupe od 69€
-
Možnosť vrátenie alebo výmeny do 14 dní
Kitl Syrob Bazový
Poctivý hustý sirup z ručne zbieraných čerstvých kvetov bazy čiernej.
Kvety sú z vlastných BIO odrodových kríkov. Je bohatý na látky aromatické aj zdraviu prospešné.
Je skvelý pre prípravu osviežujúcich domácich limonád. Zaliaty horúcou vodou a ozdobený kúskom jabĺčka a klinčekmi, ho môžete vychutnať ako skvelý horúci nápoj.
Kitl Syrob pripravujeme z čerstvých kvetov bazy čiernej v BIO kvalite.
Aby sme si zaistili dostatok kvalitných bazových kvetov, založili sme si v spolupráci s Výskumným a šľachtiteľským ústavom ovocinárským Holovousy vlastný sad vyšľachtenej odrodovej bazy.
K výrobe používame čerstvé kvety, ktoré spracovávame za studena.
Sad vedieme v režime BIO preto, aby sa do finálneho sirupu nedostala chémie používaná na ošetrovanie rastlín v konvenčnom poľnohospodárstve.
Naša receptúra ??výroby Bazového sirupu je podobná tej, akú po generácie používajú mamičky a babičky na výrobu domácej bazové šťavy.
Kitl Syrob Bazový získal na štyridsiatom ročníku výstavy Zem živiteľka 2013 hlavnú cenu veľtrhu "Zlatý klas s kytičkou".
Rozbor vodného bazové macerátu, ktorý vykonalo pracovisko Akadémie vied ČR, preukázal:
prítomnosť rutinu, kyseliny chlorogenovej a jej izoméru.
Rutin má veľmi silné antioxidačné vlastnosti, pôsobí priaznivo na stenu žíl a krvných vlásočníc.
U kyseliny chlorogenovej bola objavená výrazná protinádorová aktivita a zaznamenané sú tiež významné antioxidačné účinky.
Komplex fenolových zlúčenín obsiahnutý v kvetoch bazy predstavuje látky účinné pri liečbe chrípky a prechladnutia.
Ostatné informácie o čiernej baze:
Zloženie:
cukor, vodný macerát kvetov bazy čiernej* (Sambucus nigra L., 10 %), extrakt z bazového kvetu, vitamín C (20 mg v 100 ml sirupu je 25 % NRV), regulátor kyslosti: kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný. (NRV = referenčné výživové hodnoty).
* z ekologického poľnohospodárstva
Dávkovanie:
Pre prípravu domácich limonád rieďte najlepšie s kvalitnou vodou v pomere 1:10, pre prípravu horúcich nápojov v pomere 1:8.
Skladujte v chlade a na tmavom mieste. Bylinné výťažky môžu sedimentovať, prípadný zákal alebo pena nie sú na závadu, súvisia s tým, že výrobok je prírodného pôvodu. Pred upotrebením potrepať. Po otvorení uchovajte v chlade a spotrebujte do 30 dní. Balené v ochrannej atmosfére dusíka.
Informácie pre diabetikov:
výrobok je možné v obmedzenom množstve a po konzultácii s lekárom užívať diabetikov 1. i 2. typu, musí sa ale započítať do denného príjmu energie.
Výrobok obsahuje v 100 ml:
energetická hodnota 1476 kJ/347 kcal, tuky < 0,1 g, z toho nasýtené mastné kyseliny < 0,1 g, sacharidy 87 g, z toho cukry 87 g, bielkoviny < 1 g, soľ < 0,1 g.
O čiernej baze
"Kde v dome bazový a lipový kvet, harmanček a hadie korenie, tam nie je bolesť, tam nie je Morena."
Baza čierna, v miestnom nárečí černobejlí, baza, psia baza, smradľavý bez, smradinky či kozičky, patrili medzi najobľúbenejšie a najznámejšie liečivé rastliny. Hoci nevyniká krásou či vôňou, požíval sa medzi ľuďmi veľkej vážnosti a bola mu pripisovaná čarovná moc. V dedinskom prostredí bol nazývaný sedliackou lekárňou.
Od stredoveku bol opradený množstvom povier, podľa ktorých v ňom sídlili duchovia, ktorí sa pomstili za zlo, ktoré bolo spáchané v okolí ich kríkov. Preto sa baza čierna často vysadzovala okolo chalúp a stodôl. Nosenie bazy pri sebe chránilo pred zlom a negatívnymi silami všetkého druhu. Svadobčanom čierna baza prinášala šťastie. Tehotné ženy mali bozkávať bazový krík, aby zabezpečili dieťatku šťastnú budúcnosť. Baza položená vedľa vankúša prinášala pokojný spánok. Krížik z bazového dreva sa dával do rakvy zomrelým, bazovým prútikom sa brala miera na rakvu. Čierna baza tiež chránila pred ohňom, chorobami a zlými kúzlami. Ak niekto vykopal čiernu bazu, bez toho, aby zasadil novú, čakala ho veľká smola.
Plody bazy sa používali na tíšenie bolesti nervového pôvodu. Pomáhali pri zápaloch nervov, na zníženie krvného tlaku, v surovom stave sa používali ako slabý preháňavý prostriedok. Mladé lístky zmiešané s jačmennou múkou liečili popáleniny. Práškom z rozomletých suchých listov sa zastavovalo krvácanie z nosa. Kvety bazy sa nakladali do octu, medu a cukru na výrobu ochutených a liečivých sladidiel a sirupov. Sirup sa užíval ako liek pri žalúdočných, nervových a reumatických bolestiach.
Text je z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babičkinej záhradky do Dědova sklípku", ktorej vydanie sme sponzorsky podporili.
Ak chcete poslať komentár, musíte byť prihlásený!
Momentálne nie sú žiadne recenzie zákazníkov.