Banánovo-makové muffiny
Banánovo-makové muffiny
Zaujímavá kombinácia sladkých banánov a maku úžasne spestrí teplé letné dni, Všetky suroviny sa k sebe výborne hodia, hoci banán môžeme nahradiť napr. marhuľami. Ovocie im dodáva šťavnatosť a vďaka orechom zasýtia.
60 g masla (ideálne Ghee)
60 g kokosového oleja
2 banány
3 PL agávového sirupu
strúhaná kôra z biopomaranča
4 vajcia
100 g mletých mandlí
160 g mletého maku
štipka soli
Navrch:
2 stredne veľké, na kolieska nakrájané banány
Množstvo: 18 porcií / Príprava 35 minút / Pečenie: 25-30 minút / Náročnosť: nízka
Rúru predhrejeme na 180 stupňov C. Dva banány nakrájame na kúsky a roztlačíme vidličkou. V miske 2-3 minúty mixujeme maslo, kokosový olej, banánové pyré a agávový sirup s pomarančovou kôrou. Pridáme žÄºtky a vyšľaháme penu. V druhej miske zmiešame mleté mandle a mak. Z bielkov a zo štipky soli si pripravíme tuhý sneh. Do prvej masy striedavo prisipávame mak s mandľami a sneh. Dobre premiešame. Bielky pridávame opatrne, aby cesto ostalo vláčne. Vylejeme ho do foriem, navrch poukladáme banány a pečieme 25-30 minút. Špáradlom skúsime či sú muffiny hotové, vypneme rúru a ešte 10 minút necháme dôjsť, Ďalších 10 minút necháme odstáť.
TIP: Mletý mak pred použitím vložíme na 2 hodiny do mrazničky. Bude sa ním lepšie pracovať
Dobrú chuť :)
bez obilnín, bez laktózy, bez sóje, bezlepkový
zdroj: Tatiana Jelínek - Sladkosti bez výčitiek