Tempeh
Tempeh
Tempeh – sójový výrobok na báze veľmi kvalitnej sóje, cielene kultivovaný kultúrou Rhizopus oryzao – plieseň. Je bohatý na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny radu B1, B2 ... B12 a kyselinu listovú. Nadmieru vhodný pre športovcov – bielkoviny (proteíny), robotníkov a gurmánov.
Je ľahko stráviteľný a využiteľný vo veľkej miere. Mal by byť často zaradený na jedálnom lístku.
Použitie:
Je vhodný na varenie, dusenie, vyprážanie a pečenie. Možno ho použiť na výrobu pomazánok a do šalátov.
Tempeh natural na čínsky spôsob
Na olivovom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme arašidy, na rezance nakrájanú mrkvu, čínsku kapustu a tempeh natural. Podlejeme vodou, dochutíme sójovou omáčkou a dusíme 10 minút. Pred podávaním pridáme pár kvapiek zázvorovej šťavy a premiešame. Ako prílohu podávame ryžu natural, alebo inú obilovinu.
Tempeh natural upravený vyprážaním
Na olivovom oleji krátko osmažíme tempeh natural z obidvoch strán do zlatista. K tomu pridáme uvarenú ryžu natural, alebo inú obilovinu a tanier doplníme naparenou brokolicou, listom hlávkového šalátu a kyslou kapustou.
Tempeh smažený so Shitake
200g Tempehu smaženého, 2ks veľkej cibule, 3 pl sezamového oleja, 2ks huby Shitake, 1pl Johsen Shoyu – sójová omáčka, 1/2čl sušeného zázvoru.
Cibuľu nakrájame na malé kocky a na oleji do sklovita osmažíme. Pridáme huby, ktoré sme si vopred namočili a nakrájali a podlejeme 2 dcl vody. Pridáme Tempeh nakrájaný na malé kocky, zázvor a dusíme ešte 10 min na záver dochutíme sójovou omáčkou.
Segedínsky guláš s Tempehom
200g Tempehu údeného, 150g Tofu majonézy, 3ks strednej cibule, 2pl slnečnicového oleja, 200g kyslej kapusty, 1pl umeoctu.
Na zohriatom oleji podusíme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu, podlejeme 1 dcl vody, pridáme na malé kocky nakrájaný Tempeh a spolu dusíme 5 min. Nakoniec pridáme na menšie kúsky nakrájanú kyslú kapustu a Tofu majonézu. Všetko spolu krátko povaríme a nakoniec dochutíme umeoctom.
eshop: https://www.obchodbio.sk/sk/vyhladavanie/tempeh
zdroj: planetafood.sk